Kanda pek çok unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar beden işlevlerinin çalışması ve hücrelerin yenilenmesi için hayati kıymet taşır. Ömür için değerli olan unsurlardan biri de kolesteroldür. Kanda doğal formda bulunan ve mum kıvamında olan kolesterol iki tiptedir ve insan sıhhati için kıymetlidir. Düzgün kolesterol ve berbat kolesterol olmak üzere incelenir. İşte karşınızda kolesterolü düşüren besinler ?
1. Avokado
Özellikle son yıllarda giderek tanınan hale gelen avokado, makus kolesterolü düşürmek için şahane bir seçenektir. Avokado; tekli, doymamış yağ asitleri ve besleyici özellikleri sayesinde makûs kolesterolün düşmesine lezzetli bir formda yardımcı olur. Avokadoyu sos ya da salata üzere tüketebilir, berbat kolesterolün düşmesini sağlayabilirsiniz.
2. Yulaf
Birçok insan tarafından lezzeti pek de kabul görmeyen yulaf, aslında herkesin tüketmesi gereken, yararlı özellikler taşıyor. Kusursuz bir lif kaynağı olan yulafı yoğurt ya da meyvelerle süsleyerek nizamlı olarak tükettiğinizde kolesterolünüzün düşmesini sağlayabilir, münasebetiyle kalp ve damar hastalıkları riskini kendinizden uzaklaştırabilirsiniz.
3. Balık
Kötü kolesterolden kurtulmak denince balıklardan yardım almamak olmaz! Balık, kolesterolün en tesirli düşmanı olan omega 3 yağ asitleri bakımından epey varlıklı olduğundan makûs kolesterolün dengelenmesini ve daha sağlıklı damarlara sahip olmanızı sağlar.
4. Fındık
En güzel ve keyifli atıştırmalıklardan biri olan nefis fındıklar ile kolesterol sıkıntınızdan kurtulabilmeniz mümkündür. Doymuş yağ asitleri ve E vitamini açısından epeyce güçlü olan fındıkları tertipli olarak tüketerek kolesterol düzeyinizin dengelenmesini sağlayabilirsiniz.
5. Zeytin
Genel olarak kahvaltılarda tercih edilen zeytin çeşitleri, sistemli olarak tüketildiğinde makus kolesterolün düşmesine yardımcı olan en yeterli besinlerden biridir. Yapılan birçok araştırmada LDL kolesterolünün yeşil ya da siyah zeytin tüketimi ile sağlanan bitkisel sterol alımı sayesinde %15 kadar düştüğü gözlemlenmiştir.
6. Patlıcan
Patlıcan lif açısından epey güçlü bir sebzedir. 100 gram patlıcanda 3 gram lif bulunur. Lif kandaki kolesterol düzeyinin güzelleşmesine yardımcı olur ve tıpkı vakitte kolesterol riskini de azaltır. Patlıcan kalp hastalıkları, felç, obezite ve tip 2 diyabet riskini de azaltır.
7. Elma
Yapılan klinik araştırmalarda günde 2 adet meyve yemenin LDL ve trigliserid düzeylerinde düzgünleşme sağladığı gözlemlenmiştir. Ortalama boyutta bir elma 3 ila 7 gram ortasında lif içerir. Lifin kolesterol üzerindeki olumlu tesirinin yanı sıra elma içerisinde kolesterol düzeyini güzelleştirmesi ile bilinen polifenoller de yer alır.
8. Bamya
Bamya sıcak iklimde yetişen, hayli lezzetli bir zerzevat olmasının yanı sıra kolesterol düşürmesi ile de bilinir. Bamyanın içerisinde yer alan müsilaj isimli bir jel, sindirim sırasında kolesterolün bağırsaklar aracılığı ile atılmasına yardımcı olur.
9. Sarımsak
Seveni de sevmeyeni de çok olan sarımsak, sıhhat açısından epeyce pahalı bir bitkidir. Sarımsak tüketiminin sayısız yararından birisi de kolesterol güzelleştirmek açısından tesirli olduğudur.
10. Bitter çikolata
Bitter çikolatanın içeriğinde bulunan kakao, flavonoid içermektedir. Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliği olan bitter çikolatanın kan basıncını azalttığı, LDL düzeyini düşürdüğü ve HDL düzeyini yükselttiği bilinmektedir. Fakat doymuş yağ ve şeker oranı yüksek olan bitter çikolataların bu etkiyi sağlamayacağının da unutulmaması gerekir.
11. Baklagiller
Fasulye, bakla, bezelye, mercimek yani hülasa baklagiller içeriğinde bulunan lif sayesinde kolesterol düşürmeye yardımcı olur.
12. Yeşil çay
Kolesterol düzeyi yüksek olan bireyler için tesirli olan yeşil çay, gün içinde yükselen kolesterolü düşürmede hayli başarılı. Bağırsakları temizleyen ve ödem atan bir bitki çayı olarak tercih edilebilir. Yeşil çayda bulunan antioksidan unsurlar sayesinde, makûs kolesterolün kana karışması önlenmektedir.
13. Yaban mersini
Yaban mersini karaciğer işlevlerini destekliyor. Karaciğer desteklenince kolesterol bedenden çok daha kolay atılıyor. İster taze, ister dondurulmuş, ister kurutulmuş; üç halinden de birebir yararları alabilirsiniz.
14. Ceviz
Cevizi bir bardak suda bekletip birkaç saat sonra içmek, beden sıhhatiniz için kıymetli olacaktır. Cevizde bulunan sağlıklı yağ kalbinizi korur ve kolesterolün yükselmesini önler. Ceviz suyu pek çok uzman tarafından önerilen sağlıklı bir içecek olarak bilinmektedir.
15. Mevsiminde meyve ve sebze
Sebze ve meyve her yaştan insan için sağlıklı bir vücudun sırrı olmaktadır. Uzmanlar zerzevat meyvenin sağlıklı bir beslenme yolunda kesinlikle yer almasını önerir. Bağışıklık sistemi ve metabolizmanın daha uygun çalışmasını zerzevat ve meyveler dayanaklar. Taze zerzevat ve meyve tüketerek makûs kolesterol düzeyini düşürebilirsiniz. Yükselen kolesterol düzeyini düşürmek için öğünlerinize salata; tatlı saatlerinize ise meyve eklemek sağlıklı bir seçim olacaktır.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: