ÇMO: Çevre ve halk sağlığı için tüm veriler şeffaf şekilde paylaşılmalı

İZMİR – TMMOB Etraf Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi, İzmir körfezinde yaşanan balık vefatları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Son yaşanan olay ile ilgili birinci müşahedelerin alg üremesinin olduğunu ve çözünmüş oksijen düzeyinin düşük olduğunu gösterdiğini belirten etraf mühendisleri, ilgili kurumlar tarafından alınan numunelerin tahlil sonuçlarının paylaşılması için resmi müracaatta bulunduklarını tabir etti. Oda olarak bilim şuraları ile birlikte uzun yıllardır İzmir’in koku sorunu ile ilgili çalıştıklarını hatırlatan etraf mühendisleri, açıklamada şu sözlere yer verdi;

“Yıllardır farklı vakitlerde görünen alg patlamasının neden balık vefatları ile sonuçlandığını anlamak, koku sorunu ve balık vefatları ile ilgili daha kapsamlı bir kıymetlendirme yapabilmek için balıkların vefat nedenleri ile ilgili tespitler ile deniz suyu numunelerine bağ sonuçlar beklenmektedir. Bununla birlikte benzeri süreçlerin tekrar yaşanmaması için, deniz suyu kalitesinin biyolojik ve fizikokimyasal parametrelere nazaran nizamlı olarak izlenmesi, değişimlerin gözlemlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için kuraldır. Kritik noktalarda derinlik boyunca çözünmüş oksijen, pH, süspanse katı unsur, Körfezin özel durumu yüzünden H2S üzere temel parametreler daima izlenmeli, otomatik ölçümlerle anında türetilmelidir. Etraf ve halk sıhhati açısından tüm bilgiler şeffaf bir formda paylaşılarak kamuoyu yanlışsız bir formda bilgilendirilmelidir.”

‘KİRLETİCİ KAYNAKLAR DENİZ SUYUNU OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Kirletici faktörlerin incelenmesi gerektiğinin de altını çizilen açıklamada, “Yeterince arıtılmamış evsel ve endüstriyel atıksu deşarjları, taşınan kirleticiler, körfezdeki gemi trafiği, gemi söküm tesisleri, endüstriyel tesisler, balık çiftlikleri üzere kirletici kaynaklar deniz suyu kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Öteki yandan balık ölümlerinin Bayraklı kıyısında görüldüğü düşünüldüğünde bölgedeki mümkün kirletici kaynaklarla birlikte, derelerle de taşınan kirleticilerin de araştırılması gerekmektedir. Deniz suyu kalitesinin uygunlaştırılması için kirletici kaynakların denetim ve kontrolü lokal ve merkezi yönetimlerin yetki ve sorumlulukları çerçevesinde aktif bir formda yürütülmeli.

İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışlarının önümüzdeki yıllarda da yaşanacağı düşünüldüğünde gerekli tedbirler alınmadığı takdirde alg patlamaları ve balık ölümlerinin gerek kent estetiği gerek etraf ve halk sıhhati açısından sorun olmaya devam edeceğine dikkat çekmek istiyoruz” denildi.

İlgili kurumların, su kalitesi parametreleri açısından yaptıkları ölçümleri kamuoyu ile paylaşmaya davet edildiği açıklamada, iç körfez kalitesini yükseltmek için de gerekli çalışmaların yürütülmesi istendi.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir